Laserbehandling

 

Biostimulerende laser

Laser forbinder de fleste mennesker med noget, der skærer eller noget drabeligt stjernekrigsagtigt. Derfor undrer de sig med god grund over, hvordan man kan behandle forskellige lidelser i kroppen med laser. Men laser er udelukkende en betegnelse for lys der har samme bølgelængde, og som udsendes parallelt og følges ad i bølgerne (coherent).

Om laser kan skære eller udelukkende udsende lys, det afgører linsen. Hvis lyset bliver koncentreret i en samlelinse, så kan man bruge laser til at operere med, eller man kan skære i stof eller andet. Den biostimulerende laser der bruges til behandling af sygdomme bliver ikke samlet, men sendt gennem en flad linse, som sender lyset ud i parallelle baner og ind igennem huden ind i de celler som skal stimuleres.

Laser er en ny behandlingsteknik, og som meget andet nyt benyttes teknikken meget forskelligt i de forskellige lande alt efter hvilken tradition man har. I for eksempel Norge er det en behandling der er godkendt af sygeforsikringen (patienterne kan få tilskud) og som benyttes i stor udstrækning af læger, fysioterapeuter, og tandlæger. I USA er behandlingen med biostimulerende laser for nyligt godkendt af FDA (Food and Drug Administration). FDA er den øverste instans der godkender medicin og andre behandlingsmetoder. Derfor betaler de amerikanske forsikningsselskaber til behandlingen. 
 
Der er 2 årsager til smerter i Modic forandringerne det er microbrud i trabeklerne og inflammation.
 

Opheling af mikrobrud i knoglen

Det netværk / stillads som knoglen er bygget op af, har masser af små mikroskopiske brud. Det minder om det, som man kalder et træthedsbrud indenfor idrættens verden. Alle ved, at knoglebrud gør ondt, og det gælder om, at få dem til at hele hurtigst muligt. Der er lavet talrige forskningsprojekter med knoglebrud og laserbehandling, og de viser at en brækket knogle opheler på ca. den halve tid, hvis den får laser. 

Hvordan påvirker laserlyset bruddet?

Når en knogle skal gro sammen skal den ophele. Det fungerer lidt ligesom en hudafskrabning, der heler op. På hudafskrabningen kommer der først et mørkt sår af stivnet blod, og derefter kommer der ny hud i en slags arvæv. Fra enderne af knoglerne kommer der nogle celler, der hedder osteoblaster, og de bliver til ny knogle. Ved almindelig opheling dannes disse osteoblaster i et jævnt tempo og bliver efter et stykke tid til knogle. Når bruddet får laser, så dannes der dobbelt så mange osteoblaster på den samme tid, og derfor ophele knoglen dobbelt så hurtigt. Dette er vist i talrige dyreforsøg.

 

Inflammationen

I en Modic forandring foregår der en inflammatorisk proces. Der er nogle uhensigtsmæssige stoffer i knoglen, bl.a. et der hedder TNF-alfa. Det er et uheldigt stof at have i knoglen, fordi det medfører, at der vokser nye smertenervefibre ind i knoglen. Smertenervefibre der aldrig har været der tidligere. Det er de nye smertenervefibre der medfører rygsmerterne. Laseren nedsætter produktion af TNF-alfa og den inflammatoriske proces stopper og forsvinder.

 

Siden er sidst opdateret d. 09-12-2023

 

Tag testen og find ud af om du har modicforandringer!

Svarede du ja på mere end 3 spørgsmålene i testen? Så har du muligvis Modic-forandringer. Send din CD med din MR-scanning, samt en kort sygdomsbeskrivelse med navn, adresse, e-mail adresse og telefonnummer. MR-scanningen skal højst være 12 måneder gammel for at vi kan lave en kvalificeret vurdering. (Vurderingen er gratis)

Læg det i en boblekuvert og send det hele til Modicklinikken, Jernbanegade 4, 3 sal, 5000 Odense C.

Når vi har evalueret din MR-scanning og sygdomshistorie så ringer vi tilbage og fortæller fortæller om hvilken type af Modic forandringer som du har, og om du har Modic forandringer.